پیام دکتر جهانگرد رفسنجانی به مناسبت هفته جهانی آگاه سازی داروهای ضد میکروبی
دکتر زهرا جهانگرد رفسنجانی سرپرست معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت هفته جهانی آگاه سازی داروهای ضد میکروبی و حفظ اثربخشی آنها، هدف از این پویش را اطلاع رسانی عمومی در خصوص نحوه صحیح مصرف داروهای آنتی میکروبیال به منظور پیشگیری از ایجاد مقاومت میکروبی اعلام کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت غذا و دارو، دکتر زهرا جهانگرد رفسنجانی سرپرست معاونت غذا و دارو، به مناسبت هفته جهانی آگاه سازی داروهای ضد میکروبی و حفظ اثربخشی آنها که از تاریخ 28 آبان تا 4 آذر سال جاری مصادف با تاریخ 18-24 نوامبر برگزار می گردد پیامی اعلام نمود.متن پیام به شرح زیر است:
پدیده مقاومت میکروبی زمانی اتفاق می افتد که آنتی بیوتیک ها به علت مصرف بیش از حد، خودسرانه و غیراصولی اثربخشی خود را از دست داده تا جایی که دیگر قادر به از بین بردن عوامل بیماری زا نبوده و جان بیمار به خطر می افتد.
براساس گزارش جهانی در سال 2022، ایران از بین 63 کشوری که آمار مصرف آنتی بیوتیک خود را ارائه کردند، بیشترین مصرف کننده آنتی بیوتیک را داشته و روند مصرف این داروها در سه سال اخیر افزایش یافته است.
براساس یافته های نظام مراقبت آزمایشگاهی مقاومت میکروبی در کشور، میزان مقاومتE.coli به سفالوسپورین نسل سوم و چهارم(ESBL) رو به افزایش و در سال 1401، 66درصد است (متوسط جهانی بین 20 تا 60%). این رقم در مورد استافیلوکوک مقاوم به متی سیلین (MRSA) در کشور 36درصد است که متوسط جهانی آن بین 15 تا 45 درصد گزارش شده است. علاوه بر آن میزان بالایی از مقاومت آسینتوباکتر ( 92%)، سودومونا (60%) و کلبسیلا (56% ) به گروه کارباپنم گزارش شده که به شدت نگران کننده است.
از استراتژی های اصلی برای مقابله با این معضل می توان به آموزش و فرهنگ سازی جوامع در ارتباط با پرهیز از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها و بهبود و تقویت موازین بهداشت و سلامت همگانی اشاره نمود تا از تحمیل هزینه های سنگین جانی و مالی برای کشور و مردم ناشی از عواقب مقاونت آنتی بیوتیکی پیشگیری نمود.
ارسال نظر